PIPS:lab's Luma2solator


ll_041022_0196_x.jpg ll_041022_0239_s_4.jpg ll_041023_0141_s_4.jpg ll_041023_0141_s_4.jpg

De Luma2solator is een installatie die het publiek in staat stelt om lichtschilderingen te creeren, en deze toe te voegen aan de van de installatie. Het publiek is de kunstenaar, en tevens het onderwerp.
Fuck PIPS:lab, you're the artist.
ll_041023_0146_s_1.jpg ll_041025_0551_x.jpg ll_041025_0686_s_1.jpg ll_041023_0141_s_4.jpg

De Luma2solator maakt gebruik van een door PIPS:lab ontwikkelde revolutionaire techniek die het fotografische principe van een opname met een lange sluitertijd, realtime maakt; je kan zien wat je doet. (voorbeeldje van de lumalive techniek)

De Luma2solator heeft een ingebouwde flitser die de de artiest vastlegt, zodat hij met zijn lichtschilderwerk vereeuwigd wordt. De installatie toont al het gemaakte werk zolang er geen beeld gemaakt wordt.

De Lumasolator, de voorganger van de Luma2solator maakte nog gebruik van een digitale foto camera, en gaf geen realtime feedback, zodat de gebruiker pas na het schilderen kon zien wat hij gecreeerd had. Deze installatie, oorspronkelijk gemaakt voor een graffiti tentoonstelling in gallery 'MAMA' in Rotterdam, was zeer succesvol; er zijn hier meer dan 2000 'lightgrafs' gemaakt. Tijdens de 'Backjumps' expositie in Berlijn zijn zelfs meer dan 3000 gecreeerd. Deze installatie had het voorkomen van een gokkast, de lichttools waren lichtspuitbussen.

Promofilpje van de oude Lumasolator

De Luma2solator is buiten het realtime aspect uitgebreid met een animatie en 'beat' modus, waarbij de bezoeker wordt verzocht en geinstrueerd om vier afbeeldingen te maken, die vervolgens op verschillende wijze op een ritme worden gezet. Tevens worden de beelden op het internet geplaatst. De installatie is ruimtelijker uitgevoerd. Het publiek staat op een zwarte driehoek die het kader van de camera aangeeft, en ziet de beelden op een projectiescherm. De tools zijn uitgebreid met lichtzwaarden, en lightmarkers. Het liefst geeft PIPS:lab een performance ter opening van de Luma2solator, waar in we de 'help'functie van de installatie visueel invullen.

We hebben nog geen goede presentatie van de Luma2solator, wel een aantal flarden:
Quicktime VR representatie(Gebruik de control en shift toetsen om in en uit te zoomen, en sleep met de muis.)
Stukje uit de promo van het Yule licht festival.
Kleine opname tijdens de opening in C3 gallery in Budapest.
2700+ Lumasolwerken uit Budapest 2004
Lumasolwerken uit Karlsruhe (nu)Luma3solator is een toekomstige versie, waarbij de schilder de beelden door middel van een brilletje drie dimensionaal ziet. The techniek is reeds ontwikkeld.
Luma4solator is een toekomstige versie, die de beelden met vier cameras tegelijkertijd opneemt, zodat het lichtschilderij een licht sculptuur wordt. Reeds gebruikt tijdens PIPS:lab shows, nog niet in een installatieversie vertoond.